Alerty

[ALERT ALTO]: e-SF za 2020 – sprawdź poprawność sprawozdania i podpisów

W ramach oferty zespołu TECHNOLOGY w ALTO, od dziś dostępna jest nowa usługa zlecenia weryfikacji poprawności e-sprawozdań finansowych (walidacja eSF + poprawność podpisów).

Usługa powstała w odpowiedzi na pojawiające się w spółkach problemy związane ze złożeniem e-sprawozdań poprzez dedykowane aplikacje (tzw. bramki) MF oraz w związku z  otrzymywanymi z administracji pismami o niezgodności złożonych e-sprawozdań z wymaganą strukturą logiczną.

Jakich najczęstszych sytuacji dotyczą błędy w e-SF?

Przeprowadzenie weryfikacji wygenerowanych i/lub podpisanych plików rekomendowane jest przed przeprowadzeniem czynności prawnych związanych z procedurą audytu i zatwierdzenia sprawozdania finansowego. Ten aspekt jest szczególnie istotny, jeśli audytor nie jest zobowiązany do takiej weryfikacji w ramach czynności audytorskich (tj. potwierdzenia Spółce, że podpisany plik XML może być złożony do e-KRS / MF bez ryzyka pojawienia się błędów na etapie wysyłki dokumentu w urzędowej aplikacji).

Jak skorzystać z naszej usługi?

1. Wyślij e-maila do wskazanych poniżej osób z Zespołu TECH w ALTO.
  2. Załącz do e-maila plik ze sprawozdaniem w formacie .XML (- preferowany plik podpisany przez wszystkie wymagane osoby ze Spółki).
  3. W mailu otrzymasz:
  • RAPORT BŁĘDÓW (wskażemy którego elementu struktury dotyczy błąd lub/oraz na czym polega błąd podpisu/podpisów);
  • WSKAZÓWKI w zakresie sposobu/zakresu usunięcia błędów;
  • POTWIERDZENIE POPRAWNOŚCI pliku XML pod kątem zgodności z wymaganą strukturą .XSD oraz złożonego podpisu/podpisów.

Masz dodatkowe pytania? Chcesz skorzystać z usługi?

Skontaktuj się z naszym Zespołem ds. e-SF:

Możesz określić warunki ich przechowywania lub dostępu używając poniższych ustawień.